Ljus och blommor i vinterträdgården
Det finns trädgårdstekniska fördelar med den västerbottniska vintern. Man behöver tex varken klippa gräs eller rensa ogräs. Jag är möjligen lite bekväm av mig och nämnda sysslor hör inte till mina favoritnöjen. Så nog kan det, i vissa avseenden, vara skönt med vintervila.
Snön är så vacker, rimfrosten gnistrar och på (dåligt isolerade) fönster växer utsökt konstfulla frostrosor fram. Men, hur det än är, så saknar jag blommorna. Blommorna som, sommartid, smyckar ängar och trädgårdar med allehanda färger, former och dofter. Jag har en julros på verandan. Den kämpade länge trots frost och kyla. När temperaturen kröp ner under fryspunkten skrumpnade julrosen ihop och när temperaturen steg rätade den upp såväl blad och stjälkar som blommor. Nu tror jag dock att, till och med, julrosen har gett upp.
En annan, inte helt oväsentlig, detalj i den norrländska vintern är; mörkret. Så här års är det för det mesta mörkt. Hade det funnits blommor i trädgårdarna så hade vi sannolikt inte sett dem. Jag har under mina ”mörkerpromenader” i byn sett att Hörneås invånare utvecklat och införskaffat allehanda utrustningar och koncept för att lysa upp i vintermörkret. Ljus, lyktor och lampor gör vintermörkret vackrare och lättare att hantera. Skicka gärna in bilder och ”ljustips” till redaktionen.
Ett sätt att tillföra vinterträdgården både ljus och blommor kan vara att tillverka islyktor. Just denna vinter är en utmärkt vinter för islyktsproduktion. Man får förstås skotta fram dem mellan snöfallen men den permanenta kölden innebär att lyktorna står kvar – lika vackra vecka efter vecka.
Bild 1: Islykta med röda tulpaner.
Lyktorna fryses in i speciella islyktsformar (säljes tex på Hemslöjden i Umeå). Ett budgetalternativ är att frysa lyktorna mellan dubbla plasthinkar. (Eller i en enkel plasthink, men då måste man slå hål på ytan och tömma ”innandömet” innan isklumpen är genomfrusen.) Lyktorna kan färgas och dekoreras efter behag. Några exempel ges i bild 2.
Bild 2: Islyktor dekorerade med: grönkål, vita tulpaner, lingonris, röd karamellfärg, blåbärsris, mistel, röda och vita tulpaner, grön karamellfärg och röda tulpaner.
Ett värmeljus, som ställs direkt i snön, brinner inte speciellt länge. Veken brinner ner men den omgivande kölden innebär att lågan inte förmår smälta stearinet. Om ljuset istället placeras i en liten glasburk och om man lägger en ring av folie eller rörisolering runt själva ljuset, då brinner ett vanligt värmeljus i ca tre timmar trots midvinterkylan.
Bild 3: På nyårsafton skottades stenmuren och dekorerades därefter med allehanda islyktor.
Nu blir det ljusare för varje dag. Snart behövs kanske inga lyktor längre. Gör gärna några islytor i väntan på solen eller skicka något annat ljustips till redaktionen.
2010-01-03 Lena Lindholm
Besökare